Хижа Ехо


Хижа Ехо е разположена на 1675 м.н.в. (N 42° 46" 24"", E 24° 29" 04"") в сърцето на национален парк "Централен Балкан". Намира се на седловината Железни врата между върховете Кавладан и Юмрука. На югозапад се издига най-високият връх на Тетевенския Балкан - вр. Вежен (2198 м), а в долината между него и хижата се намира един от 17-те резервата в България, включени в програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера" - Царичина.

Хижата е проектирана и изградена от СТПД "Академик" - Русе с участие на студенти, служители и преподаватели от Русенски университет "Ангел Кънчев". Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 47 места с 3 вътрешни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и слънчеви панели, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова, барче и битова дневна зала за обучения и семинари.

От 21.05.2009 насам хижари са Иван и Галя Кавалски от гр. Тетевен - дългогодишни хижари на х. Бенковски, работили също така и на х. Дерменка, х. Коман и х. Кордела до Тетевен.

Хижата е отворена и през зимните месеци.

В случай, че бъде намерена в делничен зимен ден без хижари, една или две стаи остават отворени със заредени печки и достъп до дърва.